ERKAN KARAHASAN - MALİ MÜŞAVİR

Forum

=> Daha kayıt olmadın mı?

Forum - TTK 01.07.2012 DEVRİM.

Burdasın:
Forum => MESLEKTAŞ YAZILARI, MAKALELER ve BASINDA BUGÜN => TTK 01.07.2012 DEVRİM.

<-Geri

1 

Devam->

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR (Ziyaretçi)
21.03.2012 13:38 (UTC)[alıntı yap]
Değeli Meslektaşlarım.Yeni ve hepimiz için önemli olduğuna inandığım çok önemli bir konuyu açıyor ve bu konudaki yorum,düşünce ve önerilerinizi bekliyorum.Malumunuz AŞ.veya LTD.ŞTİ’lerin tasfiye veya terk sürecindeki Prosedür ve bir yıllık boş beyanname verilip bir yıl sonra şirketin sona ermesi işlemini dikkate alınız.! Sn.Mustafa GÜLŞEN Üstadımın bu konuyu sürekli gündemde tutması dileğiyle…

Konu YTTK’nın Sermaye Şirketlerine yönelik Yasal işlemler 1.TEMMUZ.2012 tarihinde görürlüğe giriyor.! Ve uygulamalara uyulmaması halin dede ağır cezalar geliyor.Sadece beni rahatsız eden ve dolayısıyla da siz değerli meslektaşlarımın da aklını kurcaladığına inandığım bir kaç konuyu aşağıya çıkardım

Mesela;

1- 1 TEMMUZ’a kadar sermaye şirketlerinin elindeki Tüm belgeler yeni sisteme uyarlanacak;

1 Temmuz 2012’den itibaren işletmede kullandığınız her türlü kağıt ve belge değişecek.
Yeni TTK uyarınca bu belge ve kağıtlara;
- Sicil no,
- Ticaret ünvanı,
- İşletme merkezi,
Sermaye şirketlerinde, ilave olarak;
- Taahhüt edilen sermaye,
- Ödenen sermaye,
- İnternet sitesi adresi ve no.su,
- Yönetim kurulu başkanı ile üyelerinin ad ve soyadları,
- Müdürler ve yöneticilerin ad ve soyadları,
“okunaklı olarak” yazılmak zorunda (Yeni TTK. Md 39/2).

Yapılmaması halinde CEZA.!

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda; sağa dönsen “adli para cezası”, sola dönsen “hapis cezası” var.
Bu olayda da ihmal edilmemiş!
Yukarıda belirtilen her türlü kağıt ve belgelerde, istenilen bilgilerin yazılı olmaması durumunda;
- 90 günden iki yıla kadar HAPİS CEZASI veya iki yıla kadar ADLİ PARA CEZASI uygulanacak.
- Hapis yerine adli para cezası verilmesi ve bu cezanın ödenememesi halinde, doğrudan (yani hakim karşısına çıkmadan) İKİ YILA KADAR HAPİS CEZASI uygulanacak.
“Bunlar ciddi olamaz. Nerede yazıyor?” diyenler olabilir.
Onu da açıklayalım; Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun; 39/2, 51/2 ve 38/2’inci maddelerini, yazdığımız sıraya göre okuduğunuzda, HAPİS CEZASI karşınıza çıkıyor. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda da adli para cezasından çevrilen hapis cezasının “ertelenemeyeceği” yazıyor (Md.106/9).
Görüldüğü gibi, olay son derece ciddi...

2- Sermaye Şirketlerinin Denetim Zorunluluğu.!

Bilindiği gibi, yeni TTK ya göre tüm Limited ve Anonim Şirketleri için zorunlu tutulan Bağımsız Denetim konusu iş dünyasında maliyet açısından da tartışılmaktadır. Muhasebeci ücretini ödeyemeyen şirketlerin bağımsız denetim ücretini nasıl ödeyecek denilmektedir. Öye yandan bir Ymm ile Tam Tasdik Sözleşmesi bulunan şirketlerin ayrıca Bağımsız Denetim ücreti vermesinin de çok zor olduğu söylenmektedir. Bu konuda iş dünyasına hak vermek gerekir. Çünkü 2012 yılı Asgari Ücret Tarifesine göre, yıllık bağımsız denetim 96 saatten az olmamak üzere ve 193 TL / Saat esasına göre hesaplanmaktadır. Bu durumda KOBİ lerin yıllık bağımsız denetim ücreti en az 96 X 193 TL = 18.528 TL olmaktadır.

3- Sermaye Şirketlerinin İnternet sitesi açma zorunluluğu VS.VS. Uzayıp gidecek bir sürü konu,daha fazla zamanınızı almamak için konuya girmek istiyorum.

Şimdi yukarıda söz konusu ettiğim konular Sermaye şirketleri içindir.! dolayısıyla şahıs işletmeleri için böyle bir zorunluluk yok.!

Değerli Üstatlar;Biliyorsunuz Türkiye deki sermaye şirketlerinin büyük çoğunluğu Aile şirketleridir.Benim şu anda defterini tuttuğum yaklaşık 52 Sermaye Şirketim var,bu şirketlerin hemen,hemen hepsi ile görüştüm ve yukarıdaki mali sorumlulukları kendilerine arz ettim ve maalesef defterini tuttuğum Şirketlerin 51 tanesi;

-Biz bu maliyet ve sorumlulukların altından kalkamayız,bizi şahıs İşletmesine çevir dediler.!!

Üstatlar..Zan ediyorum sizlerde defterlerini tuttuğunuz Sermaye Şirketi sahipleri ile görüştüğünüzde Üç aşağı beş yukarı Aynı sorunla karşılanacaksınız.

Şimdi Sermaye şirketlerinin şahıs işletmesine dönüşümündeki yasal Prosedür dikkate alındığında,işimizin çok zor olduğunu takdir edersiniz.

Zamanda gittikçe daralıyor.!Maliye bakanlığının bu süreci daha rahat geçiştirmek maksadıyla Sermaye Şirketlerinden Şahıs İşletmelerine dönüşümünün basite indirgemesi için gerekli adımları hemen atması gerektiğine inanıyorum. Bu konunun güncel tutularak,siz değerli üstatlarında fikir ve önerileri doğrultusunda ilgili mercilere bildirilmesi gerekir….Bu konuda fikir ve düşünceleriniz.?

Cevapla:

Nickin:

Metin rengi:

Metin büyüklüğü:
Tag leri kapat

Bütün konular: 709
Bütün postalar: 972
Bütün kullanıcılar: 394
Şu anda Online olan (kayıtlı) kullanıcılar: Hiçkimse crying smiley
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bu web sitesi ücretsiz olarak Bedava-Sitem.com ile oluşturulmuştur. Siz de kendi web sitenizi kurmak ister misiniz?
Ücretsiz kaydol