Burdasın: Forum => SGK ve VERGi MEVZUATI => SGK MESLEKİ YETERLİLİK ALMAK ZORUNDADIR? |
|
admin (Ziyaretçi) |
Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ yayımlandı. Özet Tebliğ ile mesleki yeterlilik belgesi alarak çalışması öngörülen meslekler ve usulüne yönelik açıklamalarda bulunulmuştur. Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınacak? Mesleki yeterlilik belgesi ile amaçlanan, işçilerin çalışacakları sektöre ilişkin eğitimli olmaları ve karşılaşabilecekleri kaza risklerine karşı tedbirli olmalarının sağlanması. Aslına bakılırsa iş sağlığı ve güvenliğine yönelik işverence verilmesi zaten gerekli olan eğitimin biraz daha üst pencereden kontrol altında tutulması anlamına da geliyor. TÜRMOB Gençlik Caddesi No: 107 06570 Anıttepe Ankara Tel : (312) 232 50 60 Faks : (312) 232 50 73 www.turmob.org.tr 16 Aylık Yayın Sayı : 8 Mayıs 2015 Mesleki yeterlilik belgesinin verilmesi ile ilgili kural koyucu makam Mesleki Yeterlilik Kurumu. Bu Kurum, eğitim-öğretim kurumlarına ve üniversitelere mesleki yeterlilik belgesi akreditasyon yetkisi veriyor. Bunun sonucunda da akredite olan eğitim ve öğretim kurumlarından mezun olanlara kazandıkları meslekî yeterliliklere uygun Meslekî Yeterlilik Belgesi veriliyor. Kimler Yeterlilik Belgesi Almak Zorunda? Mesleki yeterlilik belgesi ile çalıştırma zorunluluğu şimdilik bütün sektörler ve işyerleri için geçerli değil. Ama zamanla bunun kapsamının genişletilmesi düşünülüyor. Öncelikle kapsamda olan işyerleri, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olanlar. Yani az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışanlar için bu yükümlülük yok. Bunun yanı sıra Mesleki Yeterlilik Kurumu dört gün önce bir Tebliğ yayımladı ve hangi işlerde belge alınması gerektiğini belirledi. Dolayısıyla şimdilik sadece Tebliğde yer alan işler için belge alınacak. Bu mesleklerden bazıları şöyle; - Ahşap kalıpçı - Alçı uygulayıcısı - Alüminyum ve çelik kaynakçısı - Bacacı - Betoncu - Doğalgaz personeli - Duvarcı - Isı yalıtımcısı - İnşaat boyacısı - Makine bakımcısı - Sıvacı - Ses, su ve yangın yalıtımcısı Bunlar gibi Tebliğde 40 tane meslek belirlenmiş ve hemen hemen hepsi de çok fazla işçinin çalıştırıldığı ana mesleklerden. TÜRMOB Gençlik Caddesi No: 107 06570 Anıttepe Ankara Tel : (312) 232 50 60 Faks : (312) 232 50 73 www.turmob.org.tr 17 Aylık Yayın Sayı : 8 Mayıs 2015 Bununla birlikte, daha önceden ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlardan mesleki yeterlilik belgesi almaları istenmeyecek. Bir Yıllık Süre Var Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve ekteki listede belirtilen mesleklerde, Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler işbu Tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra çalıştırılamazlar. Yani çalıştırdığınız işçilerin 25 Mayıs 2016ya kadar mesleki yeterlilik belgesi almasını sağlamanız gerekiyor. Bu tarihten sonra belgesiz işçi çalıştıramayacaksınız. Peki belgesiz işçi çalıştırırsanız ne olacak? Şayet belgesiz işçi çalıştırdığınız tespit edilirse işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için 500 TL idari para cezası verilecek. |